Autor Wątek: Nóż do sushi  (Przeczytany 2315 razy)

Unagi

  • Nowy SushiManiak
  • *
  • Wiadomości: 30
    • Zobacz profil
Nóż do sushi
« dnia: 19 Listopad, 2013, 08:45:21 »
Jaki nóż możecie polecić dla niezbyt zaawansowanego sushi-makera? Z tego co i wiadomo nie opłaca się wydawać na nóż powyżej 500 złotych jeśli chce się przyrządzać sushi tylko w domu. Myślę, że nóż w granicach 200-300 złotych w zupełności wystarczy. Musi być on oczywiście ostrzony z jednej strony. Do tego warto zastanowić się nad jego rodzajem. W polskich warunkach nie ma co się pakować w Debe gdyż służy ona do wstępnej obróbki ryb. Ze względu na to, że u nas ryb w całości jak na lekarstwo to lepiej jest wybrać bardziej nóż do filetowania który może posłużyć także do innych czynności jak krojenie rolek. Z tego co wysondowałem na innych formach to polecany jest nóż Kai Yanagiba. Kosztuje on około 200 zł więc warto się nad nim zastanowić. Piszcie proszę jakie Wy polecacie noże.

Dashi

  • Nowy SushiManiak
  • *
  • Wiadomości: 19
    • Zobacz profil
Odp: Nóż do sushi
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Grudzień, 2013, 08:37:25 »
Z tego co zauważyłem bardzo popularne są noże z serii Seki-Ryu. Pracowałem z nim tylko chwilę ale uważam, że jak dla początkującego sushimastera wystarczy. Yanagiba jest lepsza ale też 2 razy droższa...

dexter

  • Nowy SushiManiak
  • *
  • Wiadomości: 4
    • Zobacz profil
Odp: Nóż do sushi
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Maj, 2016, 11:20:36 »
Naprawdę uważacie, że jest do tego potrzebny jakiś specjalny nóż? Samodzielnie jeszcze sushi nie robiłem i zastanawiam się nad tym, czy konieczna jest taka inwestycja, bo być może w końcu się odważę zrobić własnoręczne rolki :)


Fatal error: Call to undefined function template_ad_position() in /home/ltbseo5/domains/sushiforum.pl/public_html/Sources/Load.php(2151) : eval()'d code on line 858