Pokaż wiadomości

Ta sekcja pozwala Ci zobaczyć wszystkie wiadomości wysłane przez tego użytkownika. Zwróć uwagę, że możesz widzieć tylko wiadomości wysłane w działach do których masz aktualnie dostęp.


Pokaż wątki - Roberto

Strony: [1]
1
Ryż do sushi / Przepis na ryż do sushi
« dnia: 05 Marzec, 2014, 08:44:35 »
Mamy tutaj filmik instruktażowy znanego i lubianego Piotrka z "Top Chef". Czy to dobry przepis pozostawiam ocenie innych :)


2
Ogólnie o sushi / Jak smakuje sushi?
« dnia: 05 Marzec, 2014, 08:41:59 »
Wiem, że pytanie może wydać się dziwne na forum o sushi ale może znajdzie się ktoś kto nie próbował a będzie chciał się dowiedzieć. Chociaż nie ukrywam, że porównywanie smaku sushi do jakiegokolwiek smaku znanego z kuchni polskiej czy nawet europejskiej mija się z celem. Chociaż sos sojowy można przecież porównać w smaku do maggi a wasabi do chrzanu. Tylko, że smak jaki oferuje sushi jako produkt końcowy jest kompletnie inny od tego co miałem okazję próbować...

3
Przepisy na sushi i techniki wyrobu / Mistrz sushi
« dnia: 05 Marzec, 2014, 08:37:59 »
Zobaczcie jak niewiele brakuje mu do perfekcji:


4
Sushi we Wrocławiu / Tanzana sushi
« dnia: 05 Marzec, 2014, 08:35:01 »
Zamówiłem zestaw z groupona warty ponad 100 zł za bodajże kwotę 50 zł i...strasznie się rozczarowałem. Sushi było jakości sklepowej. Poszczególne kawałki były tak małe, że po prostu brak słów. Co z tego, że niby dwa razy taniej jak porcje ponad dwa razy mniejsze! Widać, że właścicielowi zależało tylko na szybkiej gotówce a nie na wypromowaniu knajpy. Brak słów po prostu. Zamówiliśmy ten zestaw na wieczór (tylko dowóz) i cały wieczór byłem wkurzony. Jednym słowem Tanzana sushi - nie polecam!

5
Ogólnie o sushi / Jiro śni o sushi
« dnia: 05 Marzec, 2014, 08:31:35 »
Wiem, że czas kiedy ten film był w kinach dawno minął ale chodzi mi o Wasze odczucia po tym filmie. Ja po obejrzeniu zacząłem się zastanawiać dlaczego kultura jedzenia sushi jest nam tak obca. No i doszedłem do wniosku, że w Polsce nigdy nie będziemy mieli nawet namiastki tak dobrych ryb do sushi. Na tuńczyka z morza nie mamy co liczyć...

6
Ryby i owoce morza / Tuńczyk do sushi
« dnia: 05 Marzec, 2014, 08:25:58 »
Prawda że wspaniały? :)


7
Ryby i owoce morza / Ryba z Lidla do sushi
« dnia: 05 Marzec, 2014, 08:23:55 »
Temat, który przewija się na wielu forach. Wiadomo jak jest ze świeżą rybą w Polsce - nie dość, że nie taka świeża to i tak nigdzie nie można jej dostać. A w Lidlu ostatnio natrafiłem na duży wybór świeżych ryb. Wszystkie pakowane szczelnie w styropianowe tacki przekonały mnie świeżością. Oczy absolutnie nie mętne a skrzela czerwone. Ale co z pasożytami? Rozumiem, że nie można od razu zastosować takiej ryby do sushi jednak co zrobić  żeby można było to zrobić? Mrozić jeśli tak to ile czasu?

8
Kuchnie orientu / Przepis na sajgonki
« dnia: 10 Styczeń, 2014, 08:21:22 »
Po raz pierwszy spotkałem się z nimi jeszcze w latach 90 kiedy byłem na wycieczce zagranicznej w Niemczech. Od tamtej pory co jakiś czas pozwalam sobie na ten wietnamski przysmak. Czy ktoś mógłby podrzucić jakiś dobry i sprawdzony przepis na sajgonki? Wiem mniej więcej jak on powinien wyglądać jednak próbowałem robić według przepisu z internetu i smak wyszedł inny niż w tych wietnamskich knajpach.

9
Sklepy/Hurtownie / Sklep ze składnikami do sushi
« dnia: 11 Grudzień, 2013, 09:17:13 »
Jak powszechnie wiadomo w internecie najdziemy mnóstwo sklepów zajmujących się sprzedażą składników i akcesoriów do sushi. Kłopot polega na tym, że tych sklepów jest obecnie tak dużo, że nie sposób się zdecydować na jakiś. Możecie mi powiedzieć jak Wy je wybieracie, tzn. jakie kryteria stosujecie?

10
Kuchnie orientu / Tom Kha Gai
« dnia: 11 Grudzień, 2013, 09:09:44 »
Tom Kha Gai to tajska zupa z mleczkiem kokosowym i kurczakiem. Mam przepis ale zastanawia mnie skąd mam wziąć niektóre składniki. Np. trawa cytrynowa czy liście limonki kaffir. Mieszkam w małym mieście i jak się domyślacie nigdzie nie mogę tego znaleźć.

11
Sklepy/Hurtownie / Tuńczyk do Sushi
« dnia: 11 Grudzień, 2013, 09:07:01 »
Nurtuje mnie jedno pytanie. Dlaczego świeży tuńczyk jest tak koszmarnie drogi? Ja rozumiem, że transport, że świeży itd ale bez przesady. 120 zł za kilo polędwicy z tuńczyka? Co to ma w ogóle być?

12
Ryż do sushi / Jaki ryż do sushi?
« dnia: 11 Grudzień, 2013, 08:54:07 »
Szwagier przywiózł mi kilka paczek ryżu do spróbowania (jest dystrybutorem) i wśród nich jest trochę rodzajów do sushi. Konkretnie Shinode, Nishiki i Homai. Który z nich jest najlepszy?

13
Akcesoria do sushi / Garnek do ryżu
« dnia: 11 Grudzień, 2013, 08:48:02 »
Zastanawiam się nad kupnem garnka w którym można ugotować ryż do sushi. Mój znajomy ma taki garnek i mówi, że jest bardo zadowolony. Szczególnie podoba mu się to, że włącza garnek na określony czas i nie musi cały czas sprawdzać ile jeszcze powinien się ten ryż gotować. Czy ktoś jeszcze mógłby mi ewentualnie zarekomendować takie rozwiązanie? Bo ryż kompletnie mi nie wychodzi...

Strony: [1]