Pokaż wiadomości

Ta sekcja pozwala Ci zobaczyć wszystkie wiadomości wysłane przez tego użytkownika. Zwróć uwagę, że możesz widzieć tylko wiadomości wysłane w działach do których masz aktualnie dostęp.


Wiadomości - Roberto

Strony: [1] 2
1
Ryż do sushi / Przepis na ryż do sushi
« dnia: 05 Marzec, 2014, 08:44:35 »
Mamy tutaj filmik instruktażowy znanego i lubianego Piotrka z "Top Chef". Czy to dobry przepis pozostawiam ocenie innych :)


2
Ogólnie o sushi / Jak smakuje sushi?
« dnia: 05 Marzec, 2014, 08:41:59 »
Wiem, że pytanie może wydać się dziwne na forum o sushi ale może znajdzie się ktoś kto nie próbował a będzie chciał się dowiedzieć. Chociaż nie ukrywam, że porównywanie smaku sushi do jakiegokolwiek smaku znanego z kuchni polskiej czy nawet europejskiej mija się z celem. Chociaż sos sojowy można przecież porównać w smaku do maggi a wasabi do chrzanu. Tylko, że smak jaki oferuje sushi jako produkt końcowy jest kompletnie inny od tego co miałem okazję próbować...

3
Przepisy na sushi i techniki wyrobu / Mistrz sushi
« dnia: 05 Marzec, 2014, 08:37:59 »
Zobaczcie jak niewiele brakuje mu do perfekcji:


4
Sushi we Wrocławiu / Tanzana sushi
« dnia: 05 Marzec, 2014, 08:35:01 »
Zamówiłem zestaw z groupona warty ponad 100 zł za bodajże kwotę 50 zł i...strasznie się rozczarowałem. Sushi było jakości sklepowej. Poszczególne kawałki były tak małe, że po prostu brak słów. Co z tego, że niby dwa razy taniej jak porcje ponad dwa razy mniejsze! Widać, że właścicielowi zależało tylko na szybkiej gotówce a nie na wypromowaniu knajpy. Brak słów po prostu. Zamówiliśmy ten zestaw na wieczór (tylko dowóz) i cały wieczór byłem wkurzony. Jednym słowem Tanzana sushi - nie polecam!

5
Ogólnie o sushi / Jiro śni o sushi
« dnia: 05 Marzec, 2014, 08:31:35 »
Wiem, że czas kiedy ten film był w kinach dawno minął ale chodzi mi o Wasze odczucia po tym filmie. Ja po obejrzeniu zacząłem się zastanawiać dlaczego kultura jedzenia sushi jest nam tak obca. No i doszedłem do wniosku, że w Polsce nigdy nie będziemy mieli nawet namiastki tak dobrych ryb do sushi. Na tuńczyka z morza nie mamy co liczyć...

6
Sushi w Trójmieście / Odp: Dom sushi
« dnia: 05 Marzec, 2014, 08:29:04 »
Patrząc na ten filmik można odnieść wrażenie, że jest co najmniej przyzwoicie :)


7
Ryby i owoce morza / Tuńczyk do sushi
« dnia: 05 Marzec, 2014, 08:25:58 »
Prawda że wspaniały? :)


8
Ryby i owoce morza / Ryba z Lidla do sushi
« dnia: 05 Marzec, 2014, 08:23:55 »
Temat, który przewija się na wielu forach. Wiadomo jak jest ze świeżą rybą w Polsce - nie dość, że nie taka świeża to i tak nigdzie nie można jej dostać. A w Lidlu ostatnio natrafiłem na duży wybór świeżych ryb. Wszystkie pakowane szczelnie w styropianowe tacki przekonały mnie świeżością. Oczy absolutnie nie mętne a skrzela czerwone. Ale co z pasożytami? Rozumiem, że nie można od razu zastosować takiej ryby do sushi jednak co zrobić  żeby można było to zrobić? Mrozić jeśli tak to ile czasu?

9
Kuchnie orientu / Przepis na sajgonki
« dnia: 10 Styczeń, 2014, 08:21:22 »
Po raz pierwszy spotkałem się z nimi jeszcze w latach 90 kiedy byłem na wycieczce zagranicznej w Niemczech. Od tamtej pory co jakiś czas pozwalam sobie na ten wietnamski przysmak. Czy ktoś mógłby podrzucić jakiś dobry i sprawdzony przepis na sajgonki? Wiem mniej więcej jak on powinien wyglądać jednak próbowałem robić według przepisu z internetu i smak wyszedł inny niż w tych wietnamskich knajpach.

10
Kuchnie orientu / Odp: Kuchnia wietnamska
« dnia: 10 Styczeń, 2014, 08:17:58 »
Z tego co wiem to spora część "chińczyków" czyli restauracji pseudo chińskich oferuje kuchnie quasi wietnamską. Świadomość kuchni wschodu w naszym kraju jest naprawdę niska :) A sama kuchnia wietnamska jest pyszna. Szczególnie smakują mi sajgonki.

11
Akcesoria do sushi / Odp: Mata Makisu
« dnia: 10 Styczeń, 2014, 08:15:44 »
Zawsze można użyć specjalnych maszynek do robienia sushi. Podobno maki wychodzą idealnie...

12
Ryż do sushi / Odp: Poszukiwania ryżu doskonałego
« dnia: 10 Styczeń, 2014, 08:14:28 »
Świetny przepis. Robiłem już według niego kilka razy i za każdym razem wychodzi perfekcyjny. Co do glonów kombu to używam ich ale jak skończy mi się paczka to nie kupie następnej. Faktycznie niewiele to daje. Albo nic ;)

13
Sklepy/Hurtownie / Sklep ze składnikami do sushi
« dnia: 11 Grudzień, 2013, 09:17:13 »
Jak powszechnie wiadomo w internecie najdziemy mnóstwo sklepów zajmujących się sprzedażą składników i akcesoriów do sushi. Kłopot polega na tym, że tych sklepów jest obecnie tak dużo, że nie sposób się zdecydować na jakiś. Możecie mi powiedzieć jak Wy je wybieracie, tzn. jakie kryteria stosujecie?

14
Pozostałe składniki do sushi / Odp: Kikkoman czy Yamasa
« dnia: 11 Grudzień, 2013, 09:14:42 »
Różnica jest tak minimalna, że ciężko ją wyczuć. Kikkoman czy Yamasa - dla mnie bez znaczenia byle to były te właśnie sosy a nie jakieś no name z Tesco  :P

15
Pozostałe składniki do sushi / Odp: Glony nori
« dnia: 11 Grudzień, 2013, 09:13:21 »
Ja silvery bo goldy są dla mnie odrobinę za grube. Chociaż trzeba powiedzieć, że jakość nori gold jest nie do przebicia - są najbardziej aromatyczne. Ale generalnie uważam, że poniżej nori silver nie powinno się schodzić. Na takich składnikach nie ma co oszczędzać.

Strony: [1] 2