Autor Wątek: Grillowany łosoś  (Przeczytany 2235 razy)

Unagi

  • Nowy SushiManiak
  • *
  • Wiadomości: 30
    • Zobacz profil
Grillowany łosoś
« dnia: 19 Listopad, 2013, 08:54:09 »
Wiem, że konieczna jest patelnia grillowa. Mnie jednak bardziej interesuje jaki stopień wysmażenia jest idealny. Oczywiście przy założeniu, że chce wykorzystać go do maków. Moim zdaniem najlepszy jest ledwo przesmażony, wilgotny w środku. A jaki wy preferujecie najbardziej?

Dashi

  • Nowy SushiManiak
  • *
  • Wiadomości: 19
    • Zobacz profil
Odp: Grillowany łosoś
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Grudzień, 2013, 08:34:11 »
Zasada jest taka jak przy każdej rybie: nie przegotować. W sushi ma to szczególne znaczenie ponieważ suche mięso ryby jest wyjątkowo wyczuwalne. Lepiej, żeby był lekko surowy bo za długo trzymany na ogniu nadaje się właściwie tylko do kosza. W ogóle to wydaje mi się, że w sushi barach używają palnika do ryby, tak żeby tylko z wierzchu była przypieczona :)

Roberto

  • Nowy SushiManiak
  • *
  • Wiadomości: 24
    • Zobacz profil
Odp: Grillowany łosoś
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Grudzień, 2013, 08:52:15 »
Nie wiem jaka jest tajemnica sushi barów ale za każdym razem kiedy robię łososia grillowanego to wychodzi mi bardzo wiórowaty a do tego z wierzchu za bardzo przypieczony. Staram się trzymać go jak najkrócej ale konsystencji takiej jak w sushi barach nie potrafię osiągnąć. Zastanawiam się teraz nad zastosowaniem palnika  8)


Fatal error: Call to undefined function template_ad_position() in /home/ltbseo5/domains/sushiforum.pl/public_html/Sources/Load.php(2151) : eval()'d code on line 858