Autor Wątek: Na ile części pokroić rolkę sushi?  (Przeczytany 4329 razy)

Dashi

  • Nowy SushiManiak
  • *
  • Wiadomości: 19
    • Zobacz profil
Na ile części pokroić rolkę sushi?
« dnia: 16 Grudzień, 2013, 08:18:55 »
To pytanie trapi wielu młodych sushimaniaków. Z tego powodu postanowiłem stworzyć małą ściągawkę która ma za zadanie ZASUGEROWAĆ odpowiednią ilość pojedynczych kawałków powstających z jednego liścia nori. Podkreśliłem słowo zasugerować ponieważ nie istnieją jakieś normy których przekroczenie skutkowałoby otrzymaniem złego sushi. Ogólnie przyjęta zasada to taka, żeby każdy kawałek można było zjeść bez problemu za jednym razem.

1. Maki - zasadniczo z jednego płata nori otrzymujemy 6 niezbyt grubych "walców". Rolkę kroimy najpierw na pół a następnie każdą z pozostałych części na 3 części.

2. Futomaki - wykonuje się je najczęściej z połowy płata nori. Zazwyczaj futomaki są cienkie i dlatego połowę płata kroimy na 6 części więc cały na 12.

3. Uramaki - kroimy na 8 równych kawałków

Mam nadzieję, że pomogłem trochę przybliżyć ten niezbyt zawiły temat miłośnikom wyrobu własnego sushi. A tak powinny wyglądać odpowiednio pocięte rolki na maki:


Unagi

  • Nowy SushiManiak
  • *
  • Wiadomości: 30
    • Zobacz profil
Odp: Na ile części pokroić rolkę sushi?
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Marzec, 2014, 08:18:21 »
Świetny temat, na pewno przyda się początkującym. Pamiętam jak pierwszy raz robiłem sushi a kawałki wyszły mi co najmniej dwa razy za duże :) Podobno dla kobiet powinno robić się trochę mniejsze ale pewnie w sushi barach nie ma czasu na takie analizy. I jeszcze jedna rzecz: banał ale warto przypominać go za każdym razem. Krójcie rolkę ostrym nożem!

kokekus

  • Nowy SushiManiak
  • *
  • Wiadomości: 15
    • Zobacz profil
  • Ulubione Sushi: które ktoś dla mnie zrobi
Odp: Na ile części pokroić rolkę sushi?
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Grudzień, 2015, 00:45:25 »
To pytanie trapi wielu młodych sushimaniaków. Z tego powodu postanowiłem stworzyć małą ściągawkę która ma za zadanie ZASUGEROWAĆ odpowiednią ilość pojedynczych kawałków powstających z jednego liścia nori. Podkreśliłem słowo zasugerować ponieważ nie istnieją jakieś normy których przekroczenie skutkowałoby otrzymaniem złego sushi. Ogólnie przyjęta zasada to taka, żeby każdy kawałek można było zjeść bez problemu za jednym razem.

1. Maki - zasadniczo z jednego płata nori otrzymujemy 6 niezbyt grubych "walców". Rolkę kroimy najpierw na pół a następnie każdą z pozostałych części na 3 części.

2. Futomaki - wykonuje się je najczęściej z połowy płata nori. Zazwyczaj futomaki są cienkie i dlatego połowę płata kroimy na 6 części więc cały na 12.

3. Uramaki - kroimy na 8 równych kawałków

Mam nadzieję, że pomogłem trochę przybliżyć ten niezbyt zawiły temat miłośnikom wyrobu własnego sushi. A tak powinny wyglądać odpowiednio pocięte rolki na maki:



tylko w kwestii dopowiedzenia, bo pewnie wszystko ogarniasz.
1. Rolujemy wzdłuż krótszej krawędzi (połowy nori), kroimy na pół a później na 3 równe części.

3. na 8 równych z całego płatu. Na 4 z połowy.


Fatal error: Call to undefined function template_ad_position() in /home/ltbseo5/domains/sushiforum.pl/public_html/Sources/Load.php(2151) : eval()'d code on line 858