Autor Wątek: Przepis na ryż do sushi  (Przeczytany 1813 razy)

Unagi

  • Nowy SushiManiak
  • *
  • Wiadomości: 30
    • Zobacz profil
Przepis na ryż do sushi
« dnia: 12 Grudzień, 2013, 13:16:44 »
Drogi forumowiczu. Jeśli będziesz trzymać się tego przepisu dokładnie to sukces gwarantowany. Nie będę rozwodził się nad istotą ryżu w sushi czy japońskiej kuchni. Od razu przejdę do sedna sprawy. Ryż do sushi (koniecznie do sushi a nie jakieś ryże do risotto) należy przepłukać kilka razy aż woda przestanie być mętna. Wypłukany ryż należy odstawić w wodzie do namoczenia przez 10 minut. Następnie płuczemy ryż jeszcze raz i odlewamy wodę. Nalewamy dobrej jakościowo wody (najlepiej butelkowej) w proporcji 1 część ryży na 1,2 części wody. Garnek powinien mieć grube dno. Odpalamy maksymalny płomień i czekamy aż woda zacznie wrzeć. Po osiągnięciu temperatury 100 stopni zmniejszamy gaz, żeby całość tylko delikatnie "pykała". Czekamy około 12 minut i zdejmujemy ganek z ognia. Oczywiście od momentu zagotowania nie możemy podnosić pokrywki! Teraz niech ryż leżakuje i przemyśli sobie pewne sprawy - 15 minut. Następnie podnosimy pokrywę i możemy już łączyć ryż z zalewą. Proste i nie może się nie udać. Tak powinien wyglądać dobrze ugotowany ryż do sushi:


Fatal error: Call to undefined function template_ad_position() in /home/ltbseo5/domains/sushiforum.pl/public_html/Sources/Load.php(2151) : eval()'d code on line 858