Autor Wątek: Przepis na tamgo  (Przeczytany 2146 razy)

Unagi

  • Nowy SushiManiak
  • *
  • Wiadomości: 30
    • Zobacz profil
Przepis na tamgo
« dnia: 12 Grudzień, 2013, 12:55:05 »
Tamago to nie taka prosta sprawa jak może się wydawać dla początkującego adepta sztuki kulinarnej. Sam przepis jest prosty jednak wymaga od kucharza ogromnej uwagi a także wprawy. Przepisem na udany japoński omlet są wielorazowe próby po których człowiek staje się coraz lepszy. Ale do rzeczy. Aby zrobić dobre tamago nie obejdzie się bez kilku składników. Mianowicie oprócz jajek (6 sztuk) potrzebne będą nam: mirin (słodkie sake, 2 łyżki), bulion dashi (najlepiej sproszkowany, chyba że komuś chce się robić własny:) - również dwie łyżki) oraz cukier (1 łyżka) i sos sojowy (2 łyżki). Teraz wbijcie jajka do dosyć głębokiej miski a następnie dodajcie do nich składniki wymienione wyżej. Wymieszajcie wszystkie składniki na jednolitą masę. Powinna ona wyglądać mniej więcej tak:

Następnie zabieramy się za smażenie. Bierzemy patelnie (najlepiej taką do tamago ale może być też zwykła) i nacieramy ją lekko tłuszczem (np.smalec) i na rozgrzana wlewamy trochę masy. Wytworzy się cienki omlet. Kiedy przysmaży się od spodu zaczynamy go zwijać aż do krawędzi patelni. Kiedy już zwiniemy całość znowu smarujemy patelnię tłuszczem i wlewamy kolejną porcję jajek. Czynność powtarzamy aż do skończenia całej masy. Końcowy efekt powinien wyglądać mniej więcej tak:

I gotowe. Teraz możemy go pokroić i wykorzystać do czego tylko chcemy.

Dashi

  • Nowy SushiManiak
  • *
  • Wiadomości: 19
    • Zobacz profil
Odp: Przepis na tamgo
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Grudzień, 2013, 08:17:01 »
Dzięki za przepis. Spróbuję zrobić sam w tym tygodniu ale boje się, że zwykła teflonowa patelnia może nie wystarczyć. Napiszę jak będzie już po wszystkim :)

kokekus

  • Nowy SushiManiak
  • *
  • Wiadomości: 15
    • Zobacz profil
  • Ulubione Sushi: które ktoś dla mnie zrobi
Odp: Przepis na tamgo
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Grudzień, 2015, 00:39:16 »
ja używam poniższego przepisu i często zamiast dashi (który nie lubi moje kochanie) używam zwykłego rosołu :):


5 jajek
3 łyżki sosu sojowego,
2 łyżki mirinu,
2 łyżki cukru
szczypta soli,
4 łyżki bulionu dashi ( bulion rybny  jest do kupienia w formie proszku, kosztuje bardzo niewiele, a niezwykle korzystnie wpływa na smaku tamago.
(ewentualnie mąką jak za dużo mirin się wleje )


Fatal error: Call to undefined function template_ad_position() in /home/ltbseo5/domains/sushiforum.pl/public_html/Sources/Load.php(2151) : eval()'d code on line 858