Autor Wątek: Przepis na zupę miso  (Przeczytany 1957 razy)

Unagi

  • Nowy SushiManiak
  • *
  • Wiadomości: 30
    • Zobacz profil
Przepis na zupę miso
« dnia: 12 Grudzień, 2013, 13:04:01 »
Nie ma nic lepszego przed spożyciem sushi jak porcja rozgrzewającego bulionu. Tradycja jedzenia zupy miso (misoshiru) sięga setek lat a przygotowanie jej nie wymaga wiele wysiłku. Wszystkie składniki znajdziemy w sklepie z orientalną żywnością. Podstawą jest pasta miso - najlepiej jasna chociaż ciemna też się nadaje (smak będzie bardziej wyrazisty). Na początku gotujemy bulion dashi. Mamy do wyboru proszek albo przyrządzenie go z płatków bonito i glonów kombu. Do gotującego się buliony dodajemy serek tofu oraz pocięte glony wakame. O takie:

Kiedy to wszystko się trochę podgotuje odstawiamy zupę, żeby przestała się gotować. Kiedy już lekko przestygnie dodajemy łyżkę lub dwie pasty miso (wedle uznania). Uwaga! Pasty miso nigdy nie dodajemy do gotującej się zupy ponieważ straci ona swoją dobroczynną "biologiczną aktywność". Możemy dodać posiekanego szczypiorku i prażonego sezamu. Mieszamy i gotowe. A oto efekt końcowy:

Dashi

  • Nowy SushiManiak
  • *
  • Wiadomości: 19
    • Zobacz profil
Odp: Przepis na zupę miso
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Grudzień, 2013, 08:19:49 »
Ostatnio zrobiłem miso z ciemnej pasty sojowej i wyszło nie do zjedzenia. Nie wiem czy dodałem jej tak za dużo czy to ciemna pasta ma taki aromat ale było po prostu za słone i zbyt intensywne w smaku. Teraz kupiłem jasną i zobaczymy co z tego wyjdzie. Ja do przepisu dodałbym, że jeśli ktoś chce to może wrzucić do gotującego się bulionu trochę ryby lub jakieś owoce morza. Wtedy zupa jest jeszcze bardziej aromatyczna. A tak w ogóle to miso uwielbiam :)


Fatal error: Call to undefined function template_ad_position() in /home/ltbseo5/domains/sushiforum.pl/public_html/Sources/Load.php(2151) : eval()'d code on line 858